Rå enkelhed på Ragnarock

Rå enkelhed på Ragnarock

7. juni 2017


På rockmuseet i Roskilde larmer alt på den helt rigtige måde.  Den opsigtsvækkende bygning står i skarp kontrast til de omgivende industribygninger, og indenfor underbygger rå og robuste designs rockmusikkens udtryk.


Ragnarock – museet for pop, rock og ungdomskultur står i slående kontrast til de eksisterende industrielle fortidslevn, der omgiver bygningen. Som en kæmpe guldnistret elvisparyk rejser museet sig over de grå betonhaller og byder de besøgende velkommen med en 120 meter lang rød løber indfarvet i asfalten.


På Ragnarock mærker man både rockmusikkens rå sider og alt dens glam og glitter helt ind til benet. I modsætning til den ellers underspillede og snorlige nordiske arkitektur, er der intet underspillet over museet. Den knaldrøde foyer er beklædt med 773 røde pyramider, som afspejler den guldnittede facade udenfor.


Arkitekterne fra MVRDV og COBE ønskede en varmeløsning, der var med til at underbygge rockmusikkens mere rå udtryk i den prangende foyer. De hentede derfor inspiration fra en løsning, som Meinertz har lavet til Roskilde Tekniske Skole  og bad Meinertz udvikle noget lignende til museet.


Meinertz designede en skræddersyet ProLine konvektor med en upoleret afdækningsrist, der står i skarp kontrast til det skinnede røde lakgulv. Stålristen er lavet med en klar lak, så man kan se slibningen og svejsningerne i stålet. Det kommer næsten til at minde om strengene på en elguitar indhyllet af den røde krop.


Visionen var fra arkitektens side, at skabe en kontrast mellem det nye og det gamle, det rå og det skinnende, det simple og det vovede. I foyeren bidrager ProLine konvektoren netop til denne kontrastfyldte æstetik.