Minimalistisk design sikrer varme til nationalt klenodie

Minimalistisk design sikrer varme til nationalt klenodie

17. august 2017


Det kræver stor ekspertise at udvikle moderne tekniske løsninger til bevaringsværdige bygninger. Hos Meinertz har vi gennem flere år specialiseret os i at designe varmeløsninger, der ikke forstyrrer historiens vingesus.


Et væld af arkitektoniske perioder og stilarter fortæller en spraglet historie gennem 500 år på Odense Adelige Jomfrukloster. Klostret er oprindeligt opført som bispebolig i 1500-tallet, men blev efter reformationen en del af kronens gods. I 1716 stiftede Karen Brahe jomfruklostret, som fungerede indtil Odense Kommune overtog bygningen 250 år senere. I 2008 købte Realdania By & Byg den historiske bygning og påbegyndte en fem år lang minutiøs restaurering.


Det er Lundqvist Tegnestue, der står bag den fantastiske restaurering. De historiske lag skulle bevares samtidig med, at klostret skulle føres up to date og tilpasses moderne behov. De moderne tekniske løsninger må ikke gribe ind i bygningens oprindelige arkitektur og bevaringen af de historiske lag. Derfor var Lundqvist Tegnestue på udkig efter løsninger, der efterlader de mange overflader, strukturer og mønstre rene og uforstyrrede.


En moderne bygning har eksempelvis brug for ordentlig opvarmning, og Lundqvist Tegnestue kontaktede derfor Meinertz, hvor vi har stor erfaring med at udvikle radiatorer og konvektorer til fredede bygninger. Hos Meinertz ved vi, at det kræver nøje overvejelse og blik for detaljen at designe moderne varmløsninger til et stykke dansk kulturarv, og at hver opgave er unik.


Arkitekten ønskede en diskret løsning, der skulle opfylde varmebehovet og gå i et med de bevaringsværdige bygninger. På fabrikken i Skanderborg designede vi en specialudgave af tremmeradiatoren, som er placeret i indhakket under vinduerne. Varmeenhederne er helt unikke og fremstillet specielt til Odense Adelige Jomfrukloster i enkelt og dobbelt udførelse. Hver løsning er diskret, stilren og tidløs i udtrykket.


Odense Adelige Jomfrukloster åbnede for offentligheden i 2013 og anvendes i dag af Syddansk Universitet.