Maritime noter og gennemtænkt arkitektur på omdannet skibsværft

Maritime noter og gennemtænkt arkitektur på omdannet skibsværft

18.december 2017


På kanten af Øresund tårner Kulturværftet i Helsingør sig op som et skib, der lægger til ved fødderne af Kronborg Slot. Med sin maritime glasfacade og integrerede varmeløsninger fremstår Kulturværftet som en naturlig forlængelse af havet.


Kulturværftet i Helsingør forbinder moderne arkitektoniske løsninger med de historiske omgivelser, takket være forståelse for både fortid og funktionalitet.

De gamle skibsværftsbygninger blev oprindeligt opført i 1882, og nu er det lykkedes AART architects at omdanne de industrielle bygninger til et moderne og mangfoldigt kulturhus. Skibsværftet står nu som en forlængelse af havnefronten, og byder de besøgende indenfor til en kulturel oplevelse med rødder til både renæssanceslottet og den industrielle fortid.


Varmekilder som selvstændigt designelement

Det helt rigtige arkitektoniske udtryk blev opnået ved at anvende varmekilder som en integreret del af arkitekturen. Derfor har Meinertz fungeret som både sparringspartner og leverandør af glatrør til projektet. Med brugen af glatrør fungerer varmekilderne som et designelement i sig selv, uden at gå på kompromis med hverken funktionalitet eller æstetik.


Den ikoniske glasfacade i krystalliske former står da også som et flagskib på den hyggelige havnefront. For at bevare det maritime udtryk krævede det dog fleksible varmeløsninger. Glatrør produceres efter ordre og leveres i tilpassede længder, der passer til projektet. I kulturværftet Helsingør anvendes Meinertz glatrør derfor på en måde, der forstærker de arkitektoniske detaljer, hvor rumgitterkonstruktionen indkapsler udsigten til Øresund og Kronborg Slot.

Kulturværftet i Helsingør blev indviet den 10. oktober 2010. Det 13.000 m2 store kulturværft modtager hvert år over 750.000 besøgende. Projektet har på baggrund af den spektakulære arkitektur, der forener både industrielle og historiske epoker, vundet flere hæderspriser.