Kulturarv og komfort smelter sammen

Kulturarv og komfort smelter sammen

26. Marts 2017


Ønsket om komfort og nye tekniske løsninger kolliderer ofte med bevarelse af kulturarven. Hos Meinertz i Skanderborg har vi specialiseret os i varmeløsninger til fredede bygninger og kirker, der griber så lidt ind i bygningens oprindelige arkitektur som muligt.


Bendt Longmose Jakobsen fra C & W Arkitekter A/S i Svendborg er restaureringsarkitekt med speciale i fredede bygninger. Han har arbejdet med at restaurere herregårde og kirker i mere end tyve år. Hver opgave er unik og har sine udfordringer:


- Når vi renoverer en kirke er det vigtigt, at vi har forståelse for de historiske lag, der er i bygningen. Mange middelalderkirker har kalklag helt tilbage fra den tid, de blev bygget. Her sørger vi for at rense kalklagene nænsomt, så vi bevarer de historiske lag for eftertiden. På samme måde kigger vi efter tekniske løsninger, der ikke griber ind i kirkerummet. Det er jo sådan, at arbejder du med en fredet bygning, så skal alt det, du sætter ind i bygningen, kunne tages ud igen uden at efterlade sig varige spor i bygningen.


Radiatorer under kirkebænkene

Kravene til istandsættelsen af fredede kirker står ofte i kontrast til ønsket om komfort. For selvom kirken er en historisk bygning, så er det også et brugsrum. På en kold decemberdag forventer menigheden, at kirken byder velkommen med varme rum og åbne hænder. Derfor gælder det om at finde varmeløsninger, der ikke ødelægger bygningens kulturarv eller arkitektoniske linjer.


- En rørføring kan ødelægge rigtig meget i gulv og væg, ligesom det kan forstyrre det visuelle indtryk. Kirkerummet skal gerne fremstå så rent og uforstyrret som muligt. Derfor har vi på flere projekter samarbejdet med Meinertz om at have en varmeløsning, hvor radiatorerne sidder under bænken og næsten er usynlige. Vi vælger gerne en farve på radiatorerne, der ligger tæt op af bænkenes farve, så de bliver endnu mere integrerede i kirkerummet, siger Bendt Longmose Jakobsen.


Skræddersyede løsninger

Meinertz leverer radiatorer, der kan skræddersyes til det enkelte projekt og den enkelte bænk i kirken. Længden på radiatorerne kan således varieres i det uendelige, ligesom de kan fås i farver, der matcher den øvrige farvesætning i kirken. Løsningerne tegnes til det enkelte projekt i tæt samarbejde med arkitekten, så rørføringen bliver lagt de steder i kirkerummet, hvor den gør mindst skade. Produktionen af radiatorerne foregår hjemme på den familieejede fabrik i Skanderborg.


- Vi lever og ånder for det gode håndværk og den personlige rådgivning. Det er her, vi virkelig kan gøre en forskel. Vi leverer ikke standardvarer, men en særligt tilpasset løsning til den enkelte kirke. Vi analyserer på kirkerummet sammen med arkitekterne og kommer med flere forskellige løsningsforslag alt efter, hvordan rummet er bygget op og indrettet. Når installatøren skal i gang, hjælper vi også med rådgivning, så det bliver udført korrekt, siger adm. direktør Philip Meinertz, der er tredje generation i virksomheden.


Løsninger til kirker i hele landet

Radiatorerne under bænkene er kun én løsningsmodel ud af mange. Vi har gennem årene udviklet og forfinet vores varmeløsninger, så de kan tilpasses stort set hvert projekt. Således har Meinertz i Paarup Kirke udviklet og produceret en række indbyggede og diskrete konvektorer ved knæfaldet.


Her er konvektoren monteret i en speciel tilpasset stålkassette, der får den afsluttende MEINERTZ ProLine Rist til at ligge i niveau med gulvet. Selve risten og konvektorgraven er malet i samme nuance som de gule teglsten i det flotte murede gulv, så løsningen falder naturligt ind i omgivelserne.


- Et andet spændende projekt er Assens Kirke ved Mariager Fjord, hvor vi har monteret buede radiatorer med en special toprist, der leder den varme luftstrøm ind mod rummet og væk fra væggene, så vi undgår sod på de hvide vægge. Derudover har vi leveret varmeløsninger til en lang række spændende kirkebyggerier i Danmark og Skandinavien, blandt andet til Frederiksberg Kirke, Silkeborg Kirke, Fraugde Kirke, Genner Kirke, Gug Kirke og Holmens Kirke. Det er altid noget helt specielt at være med i et kirkeprojekt. Det er på en gang et højtideligt og et hjertevarmt rum, hvor mennesker mødes og har noget på hjerte, slutter Philip Meinertz.