Det rå og raffinerede gennemstrømmer Tate Modern

Det rå og raffinerede gennemstrømmer Tate Modern

23. juni 2017

 

Den nye udstillingshal på Tate Modern emmer af rå industriel enkelthed. Og varmeløsningen er ingen undtagelse. Meinertz forener funktion og design i bygningens facade med rustikke ribberør.

 

I 2016 åbnede Tate Modern dørene til et nyt spektakulært udstillingsområde. En twistet pyramideform, der forener det industrielle og den moderne arkitektur. Tate Modern ligger i det tidligere Bankside Kraftværk, og den nye tilbygning er bygget oven på kraftværkets tre store olietanke, som nu er indrettet som udstillingsrum.

 

Det er den verdensberømte schweiziske tegnestue Herzog & de Meuron, som også står bag den oprindelige museumsbygning, der har tegnet den nye tilbygning. Arkitekterne har ladet samme mursten, som ses i den eksisterende struktur, gå igen i facaden. Men som noget helt særligt er murstensfacaden her perforeret, så den fremstår som et gitter, hvor lyset kan strømme ud gennem åbningerne om aftenen og samtidig skabe et smukt filtreret lysindfald i dagtimerne.

 

Det perforerede murværk efterlader meget lidt plads til en varmeløsning. Meinertz producerede derfor en række skræddersyede ribberør til bygningen, som er tilpasset murstensgitterets mellemrum. Det skarpe øje kan spotte forskellige løsninger med både enkelte, dobbelte og firdobbelte ribberør integreret i murværket. De rustikke ribberør fungerer både som en effektiv varmekilde i de store udstillingsrum og et designelement, der understreger bygningens industrielle historie.

 

Inde i udstillingshallen forbinder en spiralformet trappe de åbne etager og omslutter et stort opholdsområde på stueplan. Betonoverflader og enkle træmøbler underbygger den industrielle æstetik, og går man op i toppen af den 11 etagers høje bygning, kan man opleve en enestående panoramaudsigt over London.