Eksperimenterede rumlighed fra top til bund

Eksperimenterede rumlighed fra top til bund

7. juni 2017

 

I kultur- og bevægelseshuset KU.BE kan man klatre, glide og kravle mellem etagerne. Markante former og farver inddeler bygningen i fleksible aktivitetsrum, og enkle designs fra Meinertz smelter ind i de multifunktionelle omgivelser og giver plads til leg og bevægelse.

 

Det er lidt som at træde ind i et moderne hurlumhejhus. Der er overraskelser og nyskabende indtryk, så langt øjet rækker i Frederiksbergs’ nye kultur-og bevægelseshus KU.BE. Glaspartier i gulvene og udskæringer mellem etagerne giver en fornemmelse af åbenhed mellem de seks bygningskroppe, der udgør huset, og uanset hvor man står, kan man følge med i de mange aktiviteter, der er i gang. I KU.BE er sundhed, bevægelse, kunst og kultur samlet på ét sted, og det er i høj grad brugerne, der skaber aktiviteterne.

 

"I KU.BE har vi forsøgt at vende den almindelige oplevelse af en bygning på hovedet. Det, der ellers ville være en simpel, tankeløs rejse gennem bygningen, bliver til en udforskning og opdagelse af bevægelse,” fortæller Martin Krogh, medstifter af ADEPT, der har tegnet bygningen sammen med den hollandske tegnestue MVRDV.

 

Den frie bevægelighed og de åbne rammer er et vigtigt element i bygningens arkitektur. Derfor har MVRDV og ADEPT valgt specialdesignede varmeløsninger fra Meinertz. I tæt samarbejde med Bravida udviklede Meinertz løsninger, der opfyldte bygherrens særlige ønsker, og som harmonerer fuldstændigt med bygningskroppenes mange farver og former. De diskrete ProLine konvektorer er placeret i gulvet foran vinduespartierne og afdækket med ProLine riste i samme farve som gulvene. Langs en indendørs løbebane har Meinertz for eksempel designet en rist i samme skarpe turkise farve som banen, så der visuelt skabes en sammenhæng mellem løbebanen og vinduespartiet.

 

I KU.BE opfordres besøgende til at bevæge sig rundt på mange forskellige måder. Derfor har der også været brug for mange speciallavede løsninger, der er tilpasset bygningens mange skæve vinkler og hjørner. En af ProLine konvektorerne er blandt andet lagt op langs en legebakke, som besøgende kan bestige ved hjælp af reb og klatregreb. Derudover er alle konvektorerne tilpasset friskluftventilationen, som føres ind gennem speciallavede huller i stålkassetterne i graven.

 

Bæredygtighed et centralt element i KU.BE, og det er tænkt ind både i husets udformning og aktiviteter. Varmeløsningerne fra Meinertz kompenserer effektivt for kuldenedfald og bidrager til at holde energiniveauet nede hele året rundt. Derudover er materialerne 100 procent genanvendelige og produktionen baseret på vandkraft – en vedvarende og CO2-neutral energikilde.